LEVERANCIER REMMEN KENT REDEN UITVALLEN VERSTAPPEN: ‘FOUT RED BULL’

Toeval of is er iets structureels aan de hand? In de drie openingsraces van het seizoen waren er al eens problemen met zowel de remmen van Charles Leclerc (Ferrari) als die van Max Verstappen van Red Bull Racing. De coureurs beschreven het euvel, alsof er constant aan de handrem werd getrokken. Beide teams gebruiken moderne remklauwen van Brembo en dat wekt in elk geval het vermoeden dat er een verband is. Het Italiaanse merk is er echter van overtuigd dat zij geen schuld heeft aan de problemen bij Leclerc en Verstappen, zo laat het bedrijf weten aan GPblog. Inmiddels is er, op dinsdag, een update. Je leest die onderaan het artikel.

Terwijl zijn collega’s nog hun ronden reden op het circuit van Albert Park, stond Verstappen in de paddock kalm de pers te woord. Hij verklaarde dat de problemen zich al snel aandienden en vertelde dus dat het voelde alsof de handrem werd aangetrokken. Dat kwam bekend voor. Soortgelijke bewoordingen had Charles Leclerc na de Grand Prix van Bahrein. De Monegask kon de wedstrijd daar weliswaar uitrijden, een rol van betekenis wist hij toen niet spelen.

Brembo legt oorzaak probleem bij Ferrari en Red Bull

Desgevraagd stelt Brembo dat het twee losstaande problemen waren, die niets van doen hadden met hun materialen en componenten. Dat er problemen ontstonden was juist te wijten aan de teams zelf. “De teams hebben beide problemen onderzocht en daarbij kwamen geen afwijkingen aan de Brembo-componenten en materiaal aan het licht. In beide gevallen kwam het probleem voort uit een verkeerde afstelling of keuze van het team met betrekking tot de configuratie van de auto. Brembo is dus niet direct verantwoordelijk voor de beide problemen”, laat Brembo weten.

Red Bull Racing heeft niet officieel bekendgemaakt wat de exacte oorzaak van de uitvalbeurt van Verstappen was. GPblog heeft het team daar inmiddels wel naar gevraagd en is in afwachting van een antwoord. Direct na de race zei teambaas Christian Horner: "Ik denk dat we al kunnen zien dat er een probleem is geweest waarbij de remklauw de rem heeft geblokkeerd. Dat is vanaf het begin van de race gebeurd, dus je kan de hitte zien toenemen."

Update dinsdag 26 maart

Het onderzoek naar de exacte reden van de uitvalbeurt van Verstappen is volgens zijn team Red Bull Racing nog niet afgerond. Inmiddels komt Brembo deels terug op het schriftelijke statement van een dag eerder. Dat statement is maandag integraal door GPblog geplaatst. Een woordvoerder van het Italiaanse bedrijf laat nu weten dat er een nuance van de eerdere uitspraak nodig is, namelijk dat het 'waarschijnlijk' is dat het probleem voortkwam uit een verkeerde afstelling of keuze van het team met betrekking tot de configuratie van de auto.

2024-03-25T18:49:18Z dg43tfdfdgfd